Lemonland – Fiktion, Reflektion & Konklusion
Vad erbjuder Lemonland?
Processinriktad handledning för personal
Lemonland AB arbetar med processinriktad handledning för personal för att stödja psykosociala och organisatoriska utmaningar som arbetsgruppen kan ställas inför. Handledning utgår ifrån arbetsgruppen och de utmaningar som lyfts fram under sessionerna.
Reflektion är huvudfokus i varje handledningssession och syftar bland annat till varje individ i gruppen får möjlighet att lära känna sina styrkor och svagheter och hur dessa senare kan användas i yrkesrollen. Att lära känna sig själv bättre genom reflektion innebär att individen tillåts till att lyfta sina erfarenheter och upplevelser tillsammans med gruppen där handledaren fångar in det som sägs och kan skapa en atmosfär som bidrar till ett öppet klimat där organisatoriska dilemman kan lyftas och hanteras.
Föreläsningar
Dessa föreläsningar är på
1 ½ timme.
Workshops
Alltifrån en halvdag till en heldag med tema som vi kommer överens om.
Handledning
Här jobbar vi över tid, alltifrån 3 sessioner till över halvår eller år.
Stärk den medkännande förmågan hos varje individ i arbetsgruppen
Handledning som Lemonland AB erbjuder är att stärka den medkännande förmågan hos varje individ i arbetsgruppen. Forskning visar att empatisk förmåga kan stärkas genom fiktion och att expressivt skrivande kan ha en stärkande effekt på den psykiska hälsan.
Lemonland AB erbjuder fiktion och expressivt skrivande som en del i handledningen av arbetsgrupper för att bidra till en ökad förståelse för sig själv som individ men också för kunden som arbetsgruppen möter i sitt dagliga arbete. Att använda fiktion i handledningen innebär att arbeta med skönlitteratur och bild. Därefter genomför vi gemensamt samtal i gruppen. Öppna frågor ställs av handledaren för att fånga in deltagarnas reflektioner.
Etiska dilemman i boken eller temat i bilden är något som särskilt ska vara i huvudfokus kopplat till egna erfarenheter i arbetet. Expressivt skrivande innebär att skriva om upplevelser och erfarenheter. I detta sammanhang kan det innebära att varje deltagare i gruppen skriver om ett etiskt dilemma eller en erfarenhet som utmanat dem i yrkesrollen.
Därefter läses denna upp högt och gruppen reflekterar utifrån deltagarens text. Handledaren fungerar som moderator och coach som fångar upp kärnan i texten, ställer öppna frågor och fångar in hela gruppens tankar och reflektioner om texten. Detta förfarande kan bidra till ett öppnare arbetsklimat där etiska dilemman och utmaningar tillåts att lyftas och reflekteras på ett icke-dömande sätt. Att läsa skönlitteratur bidrar till en förståelse för sig själv och andra.
Lemonland erbjuder
• Introduktionsföreläsningar – dessa är på 1 ½ timme
• Workshops – alltifrån en halvdag till en heldag med tema som vi kommer överens om.
• Handledning – här jobbar vi över tid, alltifrån 3 sessioner till över halvår eller år.
Lemonland genomför alltid en utvärdering av sin handledning och workshop.